Extinction Rebellion : why and how?

Extinction Rebellion: why and how?Kom naar Extinction Rebellion in Utrecht om te leren waarom wij in actie komen! De presentatie wordt gegeven in het hoofdkwartier van Extinction Rebellion NL, een prachtige plek in De Vrijhaven! Het eerste deel van de lezing gaat over de wetenschap achter de ecologische crisis en het tweede deel gaat over hoe we op deze deprimerende realiteit moeten reageren door nu actie te ondernemen. Neem je vrienden en familie mee! De presentatie zal in het Nederlands worden gegeven op: 19 juli, 9 augustus en 11 september

19 juli 18.30- 20.00 Nijverheidsweg 6, 3534 AM Utrecht, Nederland

9 augustus  18.30 -20.00 Nijverheidsweg 6, 3534 AM Utrecht, Nederland

23 augustus  18.30 -20.00 Nijverheidsweg 6, 3534 AM Utrecht, Nederland

 

 

0
0
0
s2sdefault

Vandebron haalde een score van 9,3 bij Rank-a-brand een goede groene keuze dus!

 

Duurzame ernergie rechtstreeks van de bron

van Rank-a-Brand Vandebron is nieuw in de ranking en behaalt direct het A-label in het Onderzoek Duurzaamheid Energieleveranciers dat is opgezet door De Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WISE en de WNF. Vandebron heeft een score van 9,3 gehaald. Groene energie van Vandebron is dus een goede groene keuze!

Vandebron zet de bestaande energiemarkt op zijn kop, net zoals andere markten die ook ontwricht worden door nieuwe spelers als Uber, Airbnb, Spotify en Blendle. Vandebron geeft onafhankelijke producenten van duurzame energie, zoals een boer met een windmolen, de mogelijkheid om energie rechtstreeks te verkopen aan de alledaagse consument (wij allemaal dus), zonder tussenkomst van een energiebedrijf.

Naar Vandebron.nl

 

Vandebron zet de bestaande energiemarkt op zijn kop, net zoals andere markten die ook ontwricht worden door nieuwe spelers als Uber, Airbnb, Spotify en Blendle. Vandebron geeft onafhankelijke producenten van duurzame energie, zoals een boer met een windmolen, de mogelijkheid om energie rechtstreeks te verkopen aan de alledaagse consument (wij allemaal dus), zonder tussenkomst van een energiebedrijf.

 

Dat klinkt logisch, maar zo werkt het niet in Nederland. Grote energiebedrijven blijven investeren in fossiele opwek, terwijl ze met buitenlandse certificaten hun grijze stroom vergroenen. Zo gaat ieder jaar een miljard euro die wij aan groene stroom besteden letterlijk in rook op.

 

Dat kan anders, want er is voldoende zon en wind, biomassa en water, en er zijn genoeg mensen die daar energie van maken. Daarom bestaat Vandebron: Wij geven iedereen de mogelijkheid zelf energie te verkopen en te kopen, zonder tussenkomst van zo'n groot energiebedrijf.

 

In 2012 werd in Nederland 30% van alle elektriciteit als groene stroom verkocht. Maar nog geen 10% van alle in Nederland geproduceerde elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen als wind, zon en biomassa. Iets klopt niet. Waar komt al die groene stroom dan vandaan? Grijze stroom wordt in Nederland als groen verkocht. Dat is toegestaan omdat er een systeem is ontwikkeld van handel in Garanties van Oorsprong (GvO's). Bijna alle Europese landen zijn aangesloten bij het GvO-systeem. Ook Noorwegen, waar al jaren groene stroom wordt opgewekt d.m.v. stuwmeren. Handelaren kunnen certificaten door heel Europa vrij aan elkaar verkopen. Het tekort aan groene stroom in Nederland kan dus opgevangen worden door GvO's uit het buitenland te kopen. Er komt in Nederland dus geen windmolen of zonnepaneel bij. De manier waarop de grote energiebedrijven groene stroom verkopen is superondoorzichtig. Vaak gaat het om grijze stroom uit gas- of kolencentrales. Door groene certificaten bij te kopen in bijvoorbeeld Noorwegen, kan die stroom toch als groen worden verkocht. Vandebron biedt een platform waarop je als consument rechtstreeks groene stroom kunt kopen van de producent, zodat je zeker weet dat het groen is.

 

 

Waarom is de import van GvO's een probleem?

 

De groene stroom die in Noorwegen wordt geproduceerd, wordt daar op het hoogspanningsnet gezet en hoogstwaarschijnlijk gewoon gebruikt door Noorse consumenten. Omdat de Noren van oudsher gewend zijn om uitsluitend groene stroom te gebruiken, interesseert zich daar bijna niemand voor het GvO-systeem. De meeste Noren kan het weinig schelen dat hun groene stroom certificaten massaal naar Nederland worden verkocht. Maar strikt genomen houden de Noren nog maar weinig groene stroom over voor zichzelf - op papier dan. In de Noorse fjorden draaien al sinds 80 jaar vele waterkrachtcentrales die ontzettend veel duurzame elektriciteit produceren, meer zelfs dan wat er in het land zelf opgemaakt kan worden. Nederlandse elektriciteitsleveranciers kopen graag (en massaal) GvO's bij Noorse waterkrachtcentrales. Omdat in Noorwegen zelf weinig vraag naar deze GvO's is zijn ze spotgoedkoop.

 

Wat is Vandebron?
Vandebron is de eerste online marktplaats waar je duurzame energie rechtstreeks van de bron koopt. Hierdoor weet je precies waar je stroom vandaan komt en waar je geld naartoe gaat. Bovendien kies je zelf je energiebron. Je hebt keuze uit wind-, water-, bio- en zonne-energie. Omdat de levering van stroom via het nationale elektriciteitsnet gaat, ben je 100% stroomzeker, ook als het niet waait. Vandebron is gebruiksvriendelijk; wij regelen de overstap van je huidige leverancier en je gegevens zijn transparant en inzichtelijk vermeld in jouw persoonlijke profiel.

 

Waarom is Vandebron anders dan andere energieleveranciers?
De meeste energiebedrijven hebben een dubbel verdienmodel; ze verdienen aan een maandelijks bedrag (het vastrecht) én ze pakken een marge op het verbruik van energie. Ze maken winst op de stroom die je verbruikt, dus hebben ze er baat bij meer stroom te verkopen. Vandebron verdient alleen aan de vaste abonnementskosten van € 5 per maand per product (dit is vergelijkbaar met het vastrecht dat je nu ook al aan je oude energieleverancier betaalt). Hierdoor hebben we er geen baat bij als je meer verbruikt. Integendeel, een lagere stroomrekening voor jou is ook in ons voordeel; als onze klanten minder stroom verbruiken, kunnen we meer klanten op een bron aansluiten. Bovendien weet je bij Vandebron waar je energie vandaan komt en dat die volledig groen is.

Naar Vandebron

 

 

0
0
0
s2sdefault

Drink voortaan kraanwater uit de ONEforONE Waterfles. En help iemand in Afrika aan een leven lang schoon drinkwater.

oneforone letters

Bij ONEforONE Energie krijgt de consument groene energie met korting van Greenchoice. En ONEforONE sponsort namens de klant zonne-energie voor een gezin in Afrika. Zónder dat de klant hier extra voor betaalt. Daarnaast heeft ONEforONE Energie nog andere voordelen, zoals:
• Korting tot €200,- per jaar;
• Eenvoudig overstappen;
• Direct kosteloos opzeggen;
• Één overzichtelijk jaarnota;
• Als beste getest;
• Betrouwbare levering;
• Uitstekende service.

De groene energie wordt geleverd door onze partner Greenchoice. Uit onderzoeken van o.a. de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis komt Greenchoice telkens weer als beste en goedkoopste naar voren.


De ONEforONE Waterfles is speciaal ontwikkeld als een gezond en milieuvriendelijk alternatief voor plastic. En per verkochte fles wordt een leven lang schoon drinkwater gesponsord voor iemand in Afrika.

De waterfles is gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal en is daarom sterk, licht en recyclebaar. Het unieke design maakt de fles zowel duurzaam als functioneel.

De 500ml fles kost €15,95 (de 350ml fles €14,95), en is verkrijgbaar in 2 kleuren en 2 maten, en wordt standaard geleverd met een sportdop. Verder kunnen ook drie andere type doppen worden besteld, waaronder de populaire speen voor kleine kinderen!

waterfles assortiment

0
0
0
s2sdefault

Behalve zonnepanelen zijn er meer toepassingen om zonlicht en warmte om te zetten in duurzame energie in huis

zonneenergie

In Nederland schijnt de zon voldoende om zonneboilers en zonnepanelen te laten werken. Zonne-energie is oneindig beschikbaar. Bij gebruik van zonne-energie komen er ook nauwelijks milieubelastende stoffen vrij, zoals CO2. Daarom is zonne-energie duurzaam.

0
0
0
s2sdefault

Sjoemelstroom: groene stroom die niet groen is

Er zijn veel mensen die groene stroom kopen. Naar verhouding groeit de productie van groene stroom in Nederland niet mee. Er wordt op grote schaalt gehandeld in Garanties van Oorsprong (GvO's), certificaten die grotendeels afkomstig zijn van Noorse waterkrachtcentrales.
Daarmee wordt grijze stroom groen gemaakt.
GeïmporteerdeGaranties van Oorsprong [GvO's] worden op grijze stroom afkomstig van Nederlandse fossiele centrales 'geplakt' en zo ontstaat er een haast onbeperkte hoeveelheid goedkope groene stroom. De marketingafdelingen van de Nederlandse energieleveranciers gaan met die groene stroom aan de slag en wekken graag de suggestie dat consumenten 'iets goeds voor het milieu doen' door groene stroom af te nemen. Maar in vele gevallen is dat een farce. Zelfs het CBS vermeldt in haar publicatie 'Hernieuwbare Energie in Nederland' dat de keuze van de consument voor groene stroom waarschijnlijk geen effect gehad heeft op de productie van meer groene stroom.
vandebronVandebron zet de bestaande energiemarkt op zijn kop, net zoals andere markten die ook ontwricht worden door nieuwe spelers als Uber, Airbnb, Spotify en Blendle. Vandebron geeft onafhankelijke producenten van duurzame energie, zoals een boer met een windmolen, de mogelijkheid om energie rechtstreeks te verkopen aan de alledaagse consument (wij allemaal dus), zonder tussenkomst van een energiebedrijf. Op deze manier weet je 100% zeker dat je groene stroom koopt.
Kies je voor Vandebron als energieleverancier, dan komt je geld direct bij een lokale, schone energiebron terecht. Zo maakt jouw keuze echt een verschil. Jij bepaalt dus of je een energiebron helpt om meer te investeren in duurzame energie óf dat je een energiebedrijf helpt om meer winst te maken. Makkelijke keuze toch?
Bovendien ben je vaak goedkoper uit, en je weet zeker dat je geld goed terecht komt. Kies bij overzicht boeren de leverancier die je het beste past

Overzicht boeren

0
0
0
s2sdefault

Bedrijven met een actief klimaatbeleid presteren inmiddels 20 procent beter dan bedrijven die afwachten.

duurzaamtegeltjeBedrijven met een actief klimaatbeleid presteren inmiddels 20 procent beter dan bedrijven die afwachten. Oliemaatschappijen anticiperen - stiekem of openlijk - op hoge CO2 prijzen, beleggers als Rockefeller en de pensioenfondsen willen niet meer investeren in fossiel, energiebedrijven worden opgesplitst in duurzaam en fossiel, en wereldwijd ontstaat een massabeweging om geld uit de fossiele sector terug te trekken. Voorbeelden van duurzame voorlopers zijn DSM, AkzoNobel en Philips. Waar grote bedrijven volop bezig zijn met een aktief klimaatbeleid. In Nederland twijfelen de VVD en de PVV nog altijd aan de opwarming van de aarde en het menselijk aandeel daarin.

Helma Neppérus heeft zich regelmatig laten horen naar aanleiding van "Climategate", het in opspraak geraakte IPCC om hun onzuivere manier van onderzoek naar het veranderende klimaat.Moet het IPCC nog wel serieus genomen worden? Moet global warming nog wel serieus genomen worden? En is het verantwoord de belastingbetaler miljarden te laten betalen voor een vermoeden waarvan de bewijzen nu op losse schroeven lijken te staan?"We moeten stoppen met paniek over de opwarming van de aarde en stoppen met het geven van geld aan een onbewezen klimaathype", zo schrijft de PVV

0
0
0
s2sdefault

Het kan wel

hetkanWel ziet de toekomst als een kans

Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld
Een kans voor een verantwoorde lifestyle
Een kans voor nieuwe energie
Een kans voor dialoog
Een kans voor nieuwe media

Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

hetkanWEL

groener, eerlijker en leuker leven
 • Deze shampoo-capsule is plasticvrij14 November 2019, 4:00 pm
  Gisteravond is de ASN Bank Wereldprijs uitgereikt aan drie duurzame ondernemers met een slim idee voor een betere wereld. De prijs ging naar Ptthee, die biologische kruidenthee van Nederlandse bodem maakt en tegelijkertijd de natuur hertstelt. Naar CaffeInk, die milieuvriendelijke inkt maakt van koffieprut. En naar Twenty, een bedrijf dat een shampoo-capsule ontwierp, die voor […] Het bericht Deze shampoo-capsule is plasticvrij verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Dit zijn de alternatieven voor aardgas14 November 2019, 6:00 am
  Het duurt nog even, maar één ding is zeker: we gaan met z’n allen van het gas af. In 2030 is het de bedoeling dat anderhalf miljoen woningen zonder gas zitten en in 2050 willen we heel Nederland van het gas af hebben. Wat daarvoor in de plaats komt, is nog onzeker. Er wordt volop […] Het bericht Dit zijn de alternatieven voor aardgas verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Deze bijzondere meubels komen uit de sociale werkplaats13 November 2019, 6:00 am
  Wist je dat heel veel merken producten laten produceren in een sociale werkplaats? In deze werkplaatsen werken vaak geschoolde vakmensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Zij maken met heel veel liefde en creativiteit producten waarbij kwaliteit voorop staat. HetkanWEL zet drie merken voor je op een rij. De sociale werkplaats Een sociale […] Het bericht Deze bijzondere meubels komen uit de sociale werkplaats verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Deze stad is ontworpen voor en door vrouwen12 November 2019, 6:00 am
  Een stad ontworpen voor en door vrouwen? Een groep vrouwen in Barcelona werkt er hard aan. En ze zeggen dat het beter is voor alle inwoners, dus ook voor de mannen en kinderen. Hoe ziet zo’n stad er uit? Opgedeeld in delen  Vroeger werden steden opgebouwd volgens het volgende principe: een deel om te werken […] Het bericht Deze stad is ontworpen voor en door vrouwen verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Voedselbos in Overijssel zoekt tiny house-bewoners11 November 2019, 6:00 am
  Het plan ontstond een tijd geleden, toen Jeroen en Anneke een stuk grond van 28 hectare (ongeveer 30 voetbalvelden) van hun ouders erfden. Nu staat daar nog een productiebos van populieren, maar dat wil het tweetal veranderen. “De omgeving heeft niks aan dit bos. Het is puur bestemd voor de productie van hout. Het is […] Het bericht Voedselbos in Overijssel zoekt tiny house-bewoners verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Je nieuwste tas wordt misschien gemaakt van een cactus10 November 2019, 6:00 am
  Nu het aantal vegans groeit, neemt ook de interesse in vegan leer toe. Over het algemeen wordt dit nu nog van PU of PVC gemaakt, oftewel aardolie. Maar omdat dit leer -net als plastic- niet afbreekbaar is, komen er steeds meer biologisch varianten van vegan leer op de markt. We schreven eerder al over kurk, […] Het bericht Je nieuwste tas wordt misschien gemaakt van een cactus verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Je werk loslaten: 5 tips9 November 2019, 6:00 am
  Zaterdagochtend. Heerlijk, het is weekend. Twee dagen rust. Naar buiten en een wandeling maken in de frisse lucht. Binnen blijven en een serie kijken op de bank met een deken over je heen. Wat je ook gaat doen, het weekend is er om jezelf op te laden. Om uit te rusten. Maar je werk loslaten […] Het bericht Je werk loslaten: 5 tips verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Zo bescherm je tuinstoelen in de winter8 November 2019, 4:00 pm
  Hoe bescherm je je comfortabele tuinstoelen tegen kou, vorst en regen in de winter? Wij geven je een aantal praktische tips per materiaal. Tuinstoelen van rotan, riet of bamboe Rotan, riet en bamboe zijn hele mooi materialen. Vooral voor in de tuin, maar ze zijn wel ontzettend kwetsbaar. Vooral als het gaat vriezen, of als […] Het bericht Zo bescherm je tuinstoelen in de winter verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Duurzame modemerken: van spijkerbroeken tot sneakers8 November 2019, 6:00 am
  Laten we eerlijk zijn: het beste wat je voor het milieu kan doen, is niet zoveel kleding kopen. Want zeg nou eerlijk: hebben we echt 46 nieuwe kledingstukken per jaar nodig als we alles gemiddeld maar zeven keer dragen? Nee dus. We kopen kleding vaak gedachteloos, omdat het goedkoop is en meer toch altijd nog […] Het bericht Duurzame modemerken: van spijkerbroeken tot sneakers verscheen eerst op hetkanWEL.
 • 29 voedingsstoffen die veroudering tegen gaan en je hersenen fit houden7 November 2019, 7:00 am
  HetkanWEL zet 29 voedingsstoffen, die veroudering tegen gaan en je hersenen gezond houden, voor je op een rij. Het zijn er vast veel meer, maar als je deze al regelmatig eet en dagelijks kiest voor voldoende groenten, fruit, noten en zaden, dan help je je lichaam fit te houden en ga je veroudering tegen. 1. […] Het bericht 29 voedingsstoffen die veroudering tegen gaan en je hersenen fit houden verscheen eerst op hetkanWEL.
0
0
0
s2sdefault

Duurzaamnieuws

Duurzaamnieuws

alles wat je weten wil over groen en over duurzaamheid
 • World Soil Day 201911 November 2019, 2:20 pm
  Stop soil erosion, Save our future World Soil Day 2019 (#WorldSoilDay) and its campaign "Stop soil erosion, Save our future" is envisaged to raise awareness on the importance of sustaining healthy ecosystems and human well-being by addressing the increasing challenges in soil management and, raise the profile of healthy soil by encouraging governments, organizations, communities and individuals around the world to […]
 • Greening the City – Natuurstad Amsterdam11 November 2019, 2:11 pm
  Wat is de rol van biodiversiteit in een groeiende stad? Nu onze steden sterk groeien is er steeds minder ruimte voor natuur. Deze groene netwerken steeds vaker onderbroken door weg, spoor, huizenblokken of andere obstakels. Het gevolg hiervan is een wereldwijde afname van de biodiversiteit, vooral in de nabijheid van de stad. Bijen hebben geen […]
 • OneWorld Live 3 Eerlijk avondje is gekomen11 November 2019, 2:06 pm
  Wat moet er nog gebeuren op weg naar écht eerlijke chocola? Chocola, we zijn er gek van. Nederland is met 1,1 miljard kg per jaar de grootste importeur van cacaobonen ter wereld en we eten hier gemiddeld jaarlijks 5 kg chocola per persoon. Maar ook met de feestdagen van 2019 voor de deur bestaat er […]
 • Autonoom vervoer11 November 2019, 1:48 pm
  Symposium KNAW en AcTI Hoewel autonoom vervoer steeds dichterbij komt, rijden er nog geen zelfrijdende auto’s door onze straten. Hoe kan dat? Sprekers belichten de uitdagingen in het realiseren van autonoom vervoer vanuit verschillende invalshoeken. Terwijl meerdere grote bedrijven er al geruime tijd op volle kracht aan werken, bijten ingenieurs, juristen, verkeerskundigen en ethici hun […]
 • Plasticvervuiling van de oceanen11 November 2019, 1:45 pm
  Plastic is een van de beste materialen die ooit ontwikkeld zijn, maar het hoort niet in onze oceanen. Er is nu veel aandacht voor het oplossen van dit plasticprobleem. Maar weten we eigenlijk wel genoeg over de schade die al dit plastic in de oceanen aanricht? En wat doen we eraan? Vier wetenschappers belichten vanuit […]
 • Trollen, bots en gluurders ondermijnen democratie via internet10 November 2019, 7:57 am
  Trollen en geautomatiseerde bots worden steeds vaker ingezet door autoritaire regimes om tegenstanders te hinderen en de publieke opinie te beïnvloeden.
 • Verhef natuurinclusief bouwen tot norm9 November 2019, 7:50 am
  NL Greenlabel heeft het initiatief genomen tot het opstellen van een brief aan het kabinet om natuurinclusief bouwen wettelijk als norm vast te leggen.
 • Schone lucht is ook binnen van belang8 November 2019, 10:05 pm
  Ook een slecht binnenmilieu kan directe gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom leggen we hier uit wat fijnstof is, wat de risico's van fijnstof zijn,
 • Albeka en Cirkellab werken circulair samen rondom kantoormeubilair8 November 2019, 9:22 pm
  Albeka verkoopt een breed assortiment – gebruikt en nieuw – meubilair en artikelen voor op kantoor; van bureaustoel tot complete kantoorinrichting.
 • De energietransitie in Europees verband8 November 2019, 12:33 pm
  Met bijzondere aandacht voor de rol van Concentrated Solar Power Datum:         vrijdag 15 november 2019 Tijd:             14:00u. – 16:00u.; inloop vanaf 13:30u.; netwerkborrel tot 17:00u. Plaats:          Huis van Europa, Korte Vijverberg 5/6, 2513 AB Den Haag Sprekers: dr. Guglielmo Liberati en drs. ing. Ray Karbor De entree is gratis. Meer informatie
0
0
0
s2sdefault

Kies groene stroom

 
 

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

Our website is protected by DMC Firewall!